Hits & Misses - Reisverslag uit Datong, China van Dwintooitje Sas - WaarBenJij.nu Hits & Misses - Reisverslag uit Datong, China van Dwintooitje Sas - WaarBenJij.nu

Hits & Misses

Door: Roxan

Blijf op de hoogte en volg Dwintooitje

12 Juli 2019 | China, Datong

In de afgelopen week waren er wat hits en misses in China. Laten we met het positieve beginnen; Xi’an is echt een hele leuke stad. En hoewel iedereen mij waarschuwde voor de hitte in Chengdu (wat echt wel meeviel, het was vooral benauwd), had niemand mij voorbereid op de 37 graden in Xi’an. En ondanks dat en een dag regen, heb ik mij enorm vermaakt. Vooral het Moslim kwartier was erg leuk en het Terracotta leger moet je nou eenmaal gezien hebben, het was best wel indrukwekkend. Haha. Fietsen over de stadsmuur is daarentegen echt een highlight van Xi’an.
Daarnaast heb ik vandaag een erg indrukwekkende en drukke dag achter de rug. Vroeg opgestaan om naar de Hangende Tempel te gaan, die zo genoemd wordt omdat hij tegen een rotswand aanhangt. Compleet met krakkemikkige trappetjes. Erg mooi en leuk om doorheen te lopen. Ondanks alle Chinezen, maar daar heb ik me maar bij neergelegd. Vervolgens door naar De Yungang Grotten. Ik heb in mijn leven inmiddels wel genoeg grotten gezien, maar toch was ik onder de indruk. Elke grot bevatte minstens één Buddha en vaak heel veel kleinere erbij en de beschilderingen waren prachtig. En het was er ook niet zo druk. Al waren er een aantal grotten die gerenoveerd moesten worden.

Tussen Xi’an en Dantong (want dat is waar ik nu ben) ben ik ook nog naar Pingyao geweest. En dat had ik wat mij betreft net zo goed kunnen skippen. Pingyao heeft een oude binnestad, net als Dali, Lijiang en Datong. Maar de binnenstad van Pingyao vond ik ten eerste niet zo mooi, ten tweede heb ik nu wel genoeg oude binnensteden gezien, vandaar dat ik die van Datong ook ga skippen. Plus in Pingyao snapte ik voor het eerst echt niets van de bus. Buslijn 108 bestaat uit twee lijnen een noordlijn en een zuidlijn, dit laatste had mijn hostel niet vermeld, dus ik in de verkeerde bus, kwam ik bij de South Gate uit ipv de North Gate. Wat betekende dat ik drie kilometer met mijn backpack op moest lopen. Vervolgens ik de dag erna naar een tempel, heb ik echt 3x moeten overstappen, voordat ik er was, terwijl er toch echt een directe bus (wederom lijn 108) naar toe gaat. Maar ook hier ging die eerst een andere kant op, toen naar het station en toen pas naar de tempel. Op de terugweg, dacht ik de goede te hebben, maar nee hoor eerst ging die weer naar het station en toen had ik gelukkig de goede, haha.
En als laatste… het eten in China, ik ben nog steeds niet een echte fan hiervan, hoe vaak mensen om mij heen ook zeggen dat het zoooo lekker is. Dus tot nu toe is het eten nog een mis.

En toch begint China mij langzaam te veroveren. Het heeft allemaal wel wat, ik merk dat ik overal foto’s van maak, ik vind het een avontuur om op pad te gaan, ik blijf mijn ogen uitkijken en op de Chinezen schelden, want ze verstaan me nog steeds niet en maken stiekem foto's van mij. Elke keer is het weer een verrassing waar ik terecht kom. En zo heb je dagen als vandaag die echt prachtig zijn. En dan moet je je bedenken dat ik morgen naar Beijing ga en daar kijk ik echt enorm naar uit. Al is het maar bijvoorbeeld vanwege de Grote Muur. Ik noem maar wat.

Tot schrijvens!