Wat! Regen!? - Reisverslag uit Flores, Guatemala van Dwintooitje Sas - WaarBenJij.nu Wat! Regen!? - Reisverslag uit Flores, Guatemala van Dwintooitje Sas - WaarBenJij.nu

Wat! Regen!?

Door: Roxan

Blijf op de hoogte en volg Dwintooitje

06 Maart 2016 | Guatemala, Flores

Soms denk ik wel eens, waar ben ik in godsnaam mee bezig? Zittend in een seminar minibusje, rijdend over de meest smalle weggetjes, langs een ravijn om weer bij een nieuwe highlight te komen.

Dat ik op deze weg terecht ben gekomen, heeft alles met het weer te maken. Want na rio dulce zou ik eigenlijk naar de tempels van tikal gaan en daarna door naar de emerald pools van Semuc champey. De weervoorspellingen voor semuc waren alleen niet zo goed, dus nadat ik in rio dulce heb gekanoed en naar 1 van de wonderbaarlijkste watervallen ben geweest ( het water uit de waterval was heet en de rivier koud) door naar semuc. Om hier op de eerste dag wakker te worden en wat denken jullie? Met mijn geluk? Bewolkt en mistig. Gelukkig schijnt het met warmte zo te zijn dat wanneer het opwarmt de wolken verdwijnen en dat is precies wat er gebeurde. Dus ik, bikkel dat ik ben, niet met de bus naar de emerald pools, maar er heen gelopen, in de warmte, heuvel op, heuvel af, om vervolgens na een uur ook nog een half uur heb zitten klimmen om bij het uitkijkpost te komen. Als ik nog zat te twijfelen om de acatenango te beklimmen ( 6uur omhoog) dan ben ik daar nu van genezen. Wat was het afzien, maar wat was het mooi. De turqouise emerald pools zijn zo mooi en zo verfrissend na het vele wandelen. Vervolgens nog grotten in gegaan met een kaarsje, die volstond met water. Het is weer eens wat anders en leuk.
Na een dag vol avontuur en mijn eigen was doen, ja ja dat hoort er ook bij, de dag erna door naar lanquin. Eerst achterop in een pick up truck,om daarna door een aardige local een lift naar het hostel aangeboden te krijgen. In het hostel bijzonder weinig gedaan. In de avond alleen even naar een grot geweest om bij de ingang de uitvlucht van duizenden vleermuizen te aanschouwen. Soms een beetje creepy, maar ook dit was weer eens wat anders.

Vandaag verblijf ik in Flores en heb ik tikal eindelijk bezocht. Nadat het gisteren de hele dag heeft gehoosd, was het vandaag prachtig weer. Korte uitleg wat tikal is: 1 van de grootste maya steden met de hoogste tempel die er bestaat, zo hoog dat hij boven het bladerdek van het oerwoud uitsteekt. En wat heb ik mij verkeken op de immensiteit van deze ruïnes. Gewapend met een zeer goede guide, heb ik van alles geleerd over deze prachtige civilisatie. Met alles gericht op zon en maanstand, waardoor de gebouwen precies zo staan dat ze de jaargetijden, maanden en weken aangeven. Tikal staat voor 'stad van de geluiden of stemmen' en veel gebouwen staan zo dat het stemmen extra goed versterkt/echoed. En oeh oeh oeh, aan het eind zei onze guide 'willen jullie een baby tarantula zien?' En ik zei 'natuurlijk', dus toen haalde hij er 1 uit zijn hol en heb ik hem vast gehouden ☺
Als laatste de dag afgesloten met een zeer interessant gesprek met een Mexicaan die voor onderzoek meerdere keren in Nederland is geweest om de tolerantie van Nederlanders en de westerse wereld te onderzoeken. Kort gezegd, wij zijn toch wel intolerant en nogal arrogant als het gaat om onze zogenoemde tolerantie. Ik kon mij er wel enigszins in vinden ☺

Liefs roxan

Jesper De Graaf:

El Mirador Basin, kost een berg maar is zeker de vijf dagen lopen waard

• 07 Maart 2016 - 00:22

Roxan :

I know , I know. Maar daar heb ik echt geen tijd voor..... ik moet zaterdag al in het vliegtuig zijn. Waar hangen jullie nu uit?